2011 m. birželio 3 d., penktadienis

Antrasis vasaros uždavinys : įdegis,būtini dalykai einant į paplūdimį!

Sveiki.
Taigi,šį kartą straipsnyje kalbėsimės apie antrąjį vasaros uždavinį - įdegį,bei būtinus dalykus einant į paplūdimį. 

 Kaip jau turbūt teko girdėti - įdegis nebemadingas. Tad patarčiau nepersistengti deginantis.
Keli dalykai,kurių neturėtum pamiršti eidama į paplūdimį:

akinių nuo saulės
galvos apdangalo
buteliuko su vandeniu
kremo nuo saulės

Apie kiekvieną atskirai:

Akiniai nuo saulės.

"Akiniai nuo saulės – manote, kad akiniai nuo saulės tik tuščias pinigų švaistymas? Medikai siūlo kuo greičiau keisti tokią nuomonę. Specialistai tikina, kad ne tik pietų šalyse, bet ir Lietuvoje jie saulėtomis dienomis reikalingi bet kuriuo metų laiku "

Kadangi į mūsų aplinką patenka žalingi UVA UVB ir UVC spinduliai turi būti pasiruošusi.Akis apsaugos bet kokio tipo akiniai nuo saulės. Ir priešingai negu daugelis teigia,tai tikrai nepriklauso nuo kainos. Svarbiausia,kad ant akinių būtų lipdukas ar etiketė,nurodanti,kad akiniai apsaugo nuo žalingų spindulių 80-100%.  Geriausiai pirkti tavo veido formai tinkančius,ir visų galų akis uždengiančius akinius,kad pro šonus ar apačią nelįstų spinduliai. Juk juokingai atrodys : eini su akiniais nuo saulės,bet susiraukusi,nes šviečia saulė.  Tokiu atveju matosi,kad panelė pirko ne naudingą daiktą,o aksesuarą.



Galvos apdangalas.

Nors žmogaus viršugalvis apsaugotas plaukų, tačiau žiemą, kai temperatūra nukrenta iki -5 laipsnių ir žemiau, ir vasarą, intensyviai veikiant saulės skleidžiamiems ultravioletiniams spinduliams, galvos odai nepakanka plaukų apsaugos, be to, žalojami ir patys plaukai. Vasarą, kai daug saulės, aktyvūs ultravioletiniai spinduliai pažeidžia viršutinį plauko sluoksnį, skaldo jo apvalkalą, plaukas sausėja, lūžinėja, šviesėja. 

Galvos apdangalą dėvėti būtina. Juk parduotuvėse pilna gražiausių modelių skrybelaičių,kepurių,kurios gali tapti puikia aprangos detale.

Maža to, pakenkti gali net ir galvos apdangalas. Patartina rinktis apdangalus ne iš sintetinių pluoštų, kurių, beje, dauguma dabar yra siūloma, o iš natūralių: vilnos, medvilnės, lino. Taip bus pašalinta viena iš galvos odos pleiskanojimo, žiemą - plaukų elektrinimosi, vasarą - prakaitavimo priežasčių. Be to, galvos apdangalas privalo būti tinkamo dydžio, nespausti galvos, nes tai taip pat trikdo kraujotaką, oda blogai vėdinasi, prakaituoja, kenčia tiek galvos oda, tiek plaukai. Pro odą pakliūva vienas procentas deguonies, tad per ankšta skrybėlė trukdo kvėpuoti gan nemažam galvos plotui.


Vanduo.

Apie 70% žmogaus sudaro vanduo. Vanduo svarbus kraujo gamybai, maisto virškinimui ir pasisavinimui,  organizmo šilumos balanso palaikymui, medžiagų apykaitos produktų pašalinimui ir t.t. Fiziologiniams procesams palaikyti būtina nuolat atstatyti iš organizmo pašalintą vandens kiekį.


Vasarą per dieną suaugęs žmogus turi išgerti 2-3 litrus vandens. Tiek vandens užtektų normaliai palaikyti visas organizmo funkcijas. Vanduo pasisavinamas su uogomis,vaisiais (vasarą taip mėgstamais arbūzais),šaldytais ledai ar gaiviaisiais gėrimais.


TIK JOKIU BŪDU NEPIRK LIMONADŲ ar kitų saldžių gėrimų su dažikliais,saldikliais ir kitomis atliekomis. Nuo jų dar labiau norėsi gerti,ir terši savo organizmą. Pamiršk vaidinimą prieš drauges :aš geriu Coca Cola,aš geriu Pepsi ar Sprite..








Kremas nuo saulės.


Kaip žinai,jis apsaugos nuo skausmo nudegus,nuo įdegio,nuo per didelio įdegio,arba kaip tik jį skatins.Geriausiai rinktis kremą nuo per didelio įdegio,kad įdegtum saikingai ir gražiai bei neatrodytum kaip suskrudusi bandelė.



8 komentarai:

Unknown rašė...

Į paplūdimį nevaikštau ;P

akvute rašė...

as vaiksctau ;D

Aigustė rašė...

:D

Auguste rašė...

Aš taip pat vaikštau, kaip galima ten neiti, kai taip karšta, ir taip gera įlysti į jūrą?

Christie rašė...

Nelabai mėgstu prie jūros... Šią vasarą lankysiu baseiną ;P Ten bent smėlio nėra XD

Vikiūks*) rašė...

Aš ir ne prie jūros - ir taip įdegu vaikščiodama.

Anonimiškas rašė...

Patiko patarimai nors visi ir taip žinomi :D

Anonimiškas rašė...

Aš vaikštau į paplūdimį.:P