2011 m. birželio 24 d., penktadienis

Sveikas maistas.




Sveiki, šiandien parašysiu apie sveiką maistą - doržoves ir vaisius. Pačiai teko vieną rytą daržoves valgyt, nes sesė tokius pusryčius padarė :D. Sveikąjame maiste yra daug vitaminų, kurių mum reikia, o vasarą mes jų rasime visur... Braškėse, obuoliuose, vyšniose ir t. t. Ir aišku daržovėse :D. Aišku daug kas jų nevalgo, aišku visiem svarbiau picos, kebabai, hamburgeriai, nors pati nesu valgiusi to hamburgerio :D .

OBUOLIAI turi daug vitaminų – C, P, PP, E, K, ir B grupės vitaminų bei karotino. Be to obuoliai turtingi mikroelementais, tokiais kaip, geležis, kalis, magnis, kalcis, fosforas, natris. Visą tai vainikuoja obuoliuose esantis pektinas, kuris iš mūsų organizmo šalina cholesterolį ir sunkiųjų metalų druskas.

KRIAUŠĖS turtingos kaliu, geležimi, karotinu ir B grupės vitaminais. Jos stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, tai puiki profilaktinė priemonė prieš galvos svaigimą ir pervargimą, ir kas labai vertinga žiemą, slopina organizmo jautrumą šalčiui. Be to, kriaušės mažina cukraus lygį kraujyje ir normalizuoja žarnyno funkcijas.

GRANATAS – tikras mikroelementų (kalcis, magnis, kalis, kalio permanganatas, natris) ir vitaminų C, B1, B6, PP lobynas. Norint šaltuoju metu stiprinti imuninę sistemą pakanka per savaitę suvalgyti vieną granato vaisių, ir hemoglobino rodikliai bus geri.

BANANAI visų pirma žinomi savo sudėtyje esančiais kalio, būtino normaliai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, ištekliais. Bananai labai naudingi sergant aritmija, ateroskleroze ir patartini vyrams, turintiems seksualinių problemų. Ir žinoma, bananai stimuliuoja endorfinų – laimės hormonų, gamybą, o tai labai svarbu, kai už lango niūrus žiemos peizažas.

KIVIAI – absoliutus čempionas vitamino C kiekio grupėje (viename vaisiuje yra paros norma). Be to, kivio vaisiai turtingi vitaminais PP, E, K, B, kaliu, magniu, geležimi ir pektinu. Puiki peršalimo, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos priemonė.

Dar vienas visiems žinomas vitamino C šaltinis, tai citrusiniai vaisiai. APELSINAI,CITRINOS, LAIMO vaisiai tiesiog nepamainomi peršalus ir karščiuojant, sergant hipertonija, sutrikus medžiagų apykaitai.

GREIPFRUTAI, kaip ir citrinos, efektyviai mažina cukraus ir cholesterolio lygį kraujyje ir pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Be to, unikalus gamtos komponentas inozitolas trukdo kauptis riebalams ir įtakoja toksinų pasišalinimą iš organizmo.

MANDARINAI, turėdami daug kalio, magnio, kalcio ir vitaminų P, B1, B2, D, gerina virškinimo procesą, medžiagų apykaitą ir rūpinasi kraujagyslių elastingumu.

Ir galų gale, POMELO, dėl jame esančio didelio kiekio B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir geležies tvarko virškinamojo trakto funkcijas, užkerta kelią aterosklerozei ir padeda kovoti su virusinėmis ligomis.

Na, o dabar apie daržoves. Tik patariu nepersivalgyti pomelo, nes tikrai ilgai sėdėsite tolete, nes aš tai pajutau jau. :D

Daržovės – vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai, kurių įvairios sultingos dalys vartojamos maistui. Mitybos prasme nuo daržovių skiriami vaisiai, kurie dažniausiai auga ant sumedėjusių augalų (medžių, krūmų, krūmokšnių) ir paprastai būna saldūs. Pvz., braškės ir bananai auga ant žolinių augalų, bet yra vaisiai, o ne daržovės.

Jose yra žmogui būtinų baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių druskų ir organiniųrūgščių.

Daržovės labai svarbios mityboje. Valgomos kaip atskiri patiekalai, kaip užkandžiai, beimėsos ir žuvies patiekalų garnyrai. Jos valgomos šviežios, virtos, keptos, troškintos. Taip pat daržovės šaldomos, džiovinamos, rauginamos, konservuojamos, sūdomos. Gausiai vartojamos dietinei mitybai.

Kai kurios daržovės yra ir vaistiniai augalai, nes turi gydomųjų savybių. Iš jų farmacijospramonėje gaminami vaistai. Jos populiarios liaudies medicinoje, nes jau senų laikų žmonės pastebėjo teigiamą daržovių poveikį sveikatai. Vaistai ne visada gaminami tik iš valgomų dalių, dažnai naudojamos maistui netinkamos dalys (šaknys, žievė), jei jos turi fiziologiškai aktyvių medžiagų.


Vasarą valgykit ypač daug vaisių ir daržovių. :))

Iki. :))*

9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Man atrodo, kad čia ne tavo rašyta. Taip? Ar ne?

Aiglė.;* rašė...

Ne, aš ištraukiau iš interneto. :))

Unknown rašė...

Kas tas pomelo ? Gal galėtum įdėt jo nuotrauką ? :P

Vikiūks*) rašė...

Aha, kas jis per vienas ?

Anonimiškas rašė...

Man dabar buvo nelabai įdomu, nes tai nebuvo tavo rašyta... Būtu buvę įdomiau, jei tu, būtum pati rašiusi, o ne viską nukopijavusi :)

Aiglė.;* rašė...

Kawaii gone loca ir Vika On Holidays - Aš dėl jūsų įkelsiu pomelo nuotrauką :))

Evv :)* - Na, nepyk :))

Anonimiškas rašė...

Tu niekada nevalgei hamburgerio? ;D
Na, man taip pat nebuvo įdomu skaityti, nes viskas ištraukta iš interneto.

Ievūks. rašė...

Nepatiko ir nebuvo įdomu skaityti, nes viskas aklai traukta iš interneto. Straipsnis būtų įdomesnis jeigu rašytum savais žodžiais ir su paveiksliukais, nes "supiltas" tekstas į vieną krūvą - gaunasi mėšlas (:D).

Anonimiškas rašė...

Be to čia mano tema yra,ir nevok mano temų.:D