2011 m. birželio 11 d., šeštadienis

Sveikos dietos taisykles.:)*


Sveikos.:)
Kaip vasarėlė jums?

Na gerai pradėsiu .Kadangi mano tema yra sveika mityba.
Tai parašysiu apie ją.;))
Apie sveiką mityba
rašiau prieitą kartą,
tai ši kart taisyklės rašysiu sveika dieta:)

Tai pradėsiu.
Šiek tiek inform
acijos įkelsiu iš interneto nes,
nelabai apie ją išmanau.:D

"Sveikos mitybos taisyklės"

Tikriausiai visos moterys svajoja buti kūdos gražios.Užtat laikosi dietos.Bet jaunoms panelėms nepatartina laikytis dietos,nes gali pakenkti sveikatai,nebent laikytis tu taisyklių tada galėsit.Aš manau kad mes visos moterys ir mergaites paneles gražios.Tiesiog nepasitikim savimi,tiksliau savo grožiu.:)
Taigi kurios norite laikytis dietos galite paskaitykite šiek,tiek taisyklių.Gal tada kas nors išeis.
Taigi sėkmes.:))

Pirma taisyklė - maisto įvairovė.

Tam kad būtų galima užtikrinti įvairių maistinių medžiagų patekimą į organizmą, privaloma maitintis kuo įvairesnės sudėties maistinėmis medžiagomis, nes nė vienas maisto produktas neturi absoliučiai visų maisto medžiagų. Taip bus užtikrintas visų reikiamų medžiagų poreikis ir sumažinta sveikatos sutrikimo tikimybė. Su maistu patenkantys vitaminai ir mineralai taip pat lemia jūsų plaukų, nagų ir odos būklę, todėl maistas svarbus ne tik jūsų sveikatai, bet ir grožiui.
Taip pat reiktų pabrėžti, jog jums būtina vartoti ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus, nes taip bus patenkinti visi jūsų organizmo poreikiai. Kita vertus, kai kurie žmonės yra vegetarai ir gyvulinės kilmės maisto nevartoja. Tokiu atveju privaloma jį kompensuoti augalinės kilmės maistu, kuriame yra panašios sudėties maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vartoti žuvį, įvairius riešutus, juod
ą duoną ir pan.

Antra taisyklė - maisto pasirinkimas.

Kalbant apie maisto pasirinkimą, reikėtų atsiminti, jog sveika mityba prasideda nuo riebaus maisto atsisakymo. Kaip žinia, viename grame riebalų yra devynios kalorijos.Tai du kartus daugiau nei baltymuose ar angliavandeniuose, todėl nuo riebaus maisto greit auga svoris. Tad, keičiant mitybos įpročius, labai svarbu vietoj riebaus maisto vartoti liesesnį.
Be to, sveikai besimaitinantys žmonės paprastu
s angliavandenius turi vartoti taip pat saikingai kaip ir riebalus, nes jie greitai atiduoda energiją, tačiau savo sudėtyje neturi jokių svarbių maistinių medžiagų (tai cukrus, medus, įvairūs desertai, tortai, pyragai, ledai ir kiti saldumynai). Taip pat patartina kuo mažiau vartoti alkoholinių gėrimų bei valgomosios druskos (pastarąją puikiai atstoja juoduota druska). Į savo valgiaraštį būtinai įtraukite vaisius, daržoves, uogas, liesus pieno produktus, žuvį, grūdines kultūras – jose, be jums reikalingų baltymų, yra vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Specialistai, sudarydami teisingos mitybos planą, teigia, kad blogos mitybos pagrindą, nepriklausomai nuo riebalų kilmės, sudaro per didelė riebalų dalis ir kad dažniausiai į racioną yra įtraukiama per daug cukraus. Jei maitinsitės taip, kad 80 % suvalgomo maisto bus sveiki produktai – ryžiai, grūdiniai augalai, duonos gaminiai, liesa mėsa, vaisiai, daržovės, neriebūs pieno produktai, kruopos ar kiti neriebūs maisto produktai, galėsite sau leisti valgyti iki 20 % mėgiamo maisto, nors jame būtų riebalų ar cukraus.
Renkantis maistą, svarbu nepamiršti skysčių, tiksliau, vandens. Kasdien iš mūsų kūno pašalinama apie 2,5 litro vandens, todėl atstatyti šį trūkumą būtina, kitu atveju galimi virškinimo sutrikimai, odos dehidratacija. Be to, vanduo puikus oksidintas, pašalinantis iš organizmo nereikalingas medžiagas ir puikus pagalbininkas virškinimo procese.

Trečia taisyklė - mitybos režimas.

Mitybos režimas – tai valgymų skaičius ir kiekvieno valgymo laikas per parą, taip pat racionalus maisto kiekio paskirstymas kiekvienam maitinimuisi. Idealiausias mitybos režimas – dažnas valgymas nedidelėmis porcijomis, tačiau ne visuomet pavyksta tai įvykdyti. Tokiu atveju patartina valgyti bent tris kartus per dieną, t. y. pusryčius, pietus ir vakarienę, paskirstant maisto kiekį tokiomis proporcijomis: pusryčiams ir pietums žmogus turėtų suvartoti daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Taip pat galite papildomai užkandžiauti per priešpie
čius ar pavakarius.
Taip pat pripratinkite savo virškinimo sistemą prie režimo – valgykite plius minus tuo pačiu paros metu kiekvieną dieną. Tokiu būdu pagerinsite visos virškinimo sistemos veiklą bei pagreitinsite medžiagų apykaitą.
Vis dar nėra vienos nuomonės, kada tiksliai reikėtų vakarieniauti. Iš skirtingų dietologų ir kitų specialistų pasisakymų galima daryti išvadą, jog taisyklė „valgyti po šešių – nesveika“ ne visada galioja. Tai priklauso nuo žmogaus fizinio aktyvumo, ėjimo miegoti laiko, suvartoto maisto kiekio ir pan. Aišku tik viena: patartina nevalgyti visiškai nieko likus kelioms valandoms iki miego, o sočių ir kaloringų vakari
enių, nepaisant to, kad ji valgoma ir anksčiau, skaičių patartina mažinti iki minimumo.
Nereguliarus valgymas kartą ar du kartus per parą kenkia sveikatai. Skrandis pradeda jausti maisto trūkumą, pradeda gaminti papildomas virškinimui padedančias rūgštis, kurios, negaudamos maisto, kenkia pačiam virškinimo
traktui. Dėl šios priežasties retai valgantys dažniau serga skrandžio ligomis ir virškinimo sutrikimais. Be to, jiems dažnai būdingas persivalgymas, kas lemia su valgymo sutrikimu susijusių ligų išsivystymą.
Specialistai pateikia tokį optimalų vienos dienos normų maisto pasiskirstymą (visgi kai kurie jų linkę pusryčių energetinės vertės dozę sukeisti su pietų, matyt, dėl svorio reguliavo sumetimų):
Valgant 4 kartus per parą, pusryčiams turėtų tekti 25 % energinės vertės; pietums – 35 % energinės vertės; pavakariams (priešpiečiams) – 15 % energinės vertės; vakarienei – 25 % energinės vertės.
Valgant 3 kartus per parą, pusryčiams turėtų tekti 30 % energinės vertės; pietums – 40-45 % energinės vertės; pavakariams (priešpiečiams) – 25-30 % energinės vertės; vakarienei – 25 % energinės vertės.

KMI = kg/m2

Jeigu KMI < 18,5 – žmogaus kūno svoris yra per mažas, yra rizika susirgti tam tikromis ligomis dėl maisto trūkumo;
jeigu KMI = 18,5-24,99 – kūno svoris normalus, rekomenduojama tokį svorį ir palaikyti. Idealiausia kūno masė yra tada, kai KMI yra lygus 22;
jeigu KMI = 25-29,99 – yra nežymus viršsvoris, yra nedidelė rizika susirgti tam tikromis su viršsvoriu susijusiomis ligomis, rekomenduojama susirūpinti mityba ir savo kūno svoriu, kad jis pasiektų normalų (KMI = 18,5-24,99 );
jeigu KMI > 30 – konstatuojamas nutukimas. Tokį aukštą KMI turintys asmenys privalo tuojau pat pakeisti netinkamus savo mityb
os įpročius, nes yra didelė rizika susirgti medžiagų apykaitos, širdies ir kraujagyslių, virškinimo bei kitomis ligomis. Turint tokį viršsvorį, patartina kreiptis profesionalų pagalbos, kurie sudarys specialų mitybos režimą ir valgiaraštį.

Mano nuomonė : Aš tai dietos nesilaikau ir nesilaikysiu,tiesiog valgysiu sveikai sportuosiu ir viskas.:)
O kaip jus manote?:))


Aišku tu taisyklių yra daugiau,
bet neberašysiu nes ir taip daug.;)
Tai tiek laukiu jūsų nuomones.
Komentuojam,komentuojam.



Pagarbiai :LQurytė.:)*
IKI.

6 komentarai:

Aigustė rašė...

Puikus straipsnis :)

Anonimiškas rašė...

Patiko, bet labai tingėjau skaityt, nes man atrodo, kad tai ne tu rašei apie tas visas taisykles :} Paskaičiau pradžia ir vsio :D

Gabija. :pp rašė...

Aš ir. :DDD

Ieva rašė...

Aš tai pat ;):D
Bet man vis vien patiko. ;)

Anonimiškas rašė...

Na aš taip pat tingėjau ;D

Neringutea ;* rašė...

Aš ir :D