Sveiki.
Kaip visada,pradedu straipsnį atsiprašinėjimais dėl savo neaktyvumo. Pastaruoju metu esu apsikrovusi darbais (taip, ko gero, būna kiekvienam prieš Šventes),ir jaučiuosi nelabai gerai.
Atradau laisvą minutėlę parašyti apie Kalėdas. O jeigu tiksliau,kalėdinius receptukus.
Šį kartą įdėsiu tik kelis,rytoj turėtumėte sulaukti daugiau. :)
MEDUOLINIAI SAUSAINIAI
Ingredientai:
2 tryniai
1 kiaušinis
100 g cukraus
100 g grietinės
100 g sviesto
80 g medaus
500 g miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
0,5 šaukštelio prieskonių mišinio
1 kiaušinis
100 g cukraus
100 g grietinės
100 g sviesto
80 g medaus
500 g miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
0,5 šaukštelio prieskonių mišinio
Puošimui:
50 g šokolado
1 baltymas
1 stiklinė cukraus pudros
truputis aronijos sulčių (suteikti glajui spalvą)
50 g šokolado
1 baltymas
1 stiklinė cukraus pudros
truputis aronijos sulčių (suteikti glajui spalvą)
Gaminimas:
Kiaušinį ir trynius išsukame su cukrumi. Į juos sudedame pakaitintą medų su sviestu ir prieskoniais. Supilame grietinę ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
Užminkytą tešlą 2-3 val. laikome šaldytuve.
Iškočiojame 7 mm storio tešlos lakštą. Iš jo išpjauname norimos formos meduolius.
Kepame vidutinio karštumo orkaitėje, kol paruduoja.
Ruošdami glajų, kiaušinio baltymą išplakame iki standžių putų. Nuolat plakdami po šaukštelį suberiame cukraus pudrą.
Jei glajų dažysite uogų sultimis, reikės pridėti daugiau cukraus pudros.
Iš sviestinio popieriaus susukame piltuvėlį, į kurį pridedame glajaus arba išlydyto šokolado. Nukerpame piltuvėlio smailųjį galą ir tolygiai spausdami puošiame meduolius.
Užminkytą tešlą 2-3 val. laikome šaldytuve.
Iškočiojame 7 mm storio tešlos lakštą. Iš jo išpjauname norimos formos meduolius.
Kepame vidutinio karštumo orkaitėje, kol paruduoja.
Ruošdami glajų, kiaušinio baltymą išplakame iki standžių putų. Nuolat plakdami po šaukštelį suberiame cukraus pudrą.
Jei glajų dažysite uogų sultimis, reikės pridėti daugiau cukraus pudros.
Iš sviestinio popieriaus susukame piltuvėlį, į kurį pridedame glajaus arba išlydyto šokolado. Nukerpame piltuvėlio smailųjį galą ir tolygiai spausdami puošiame meduolius.
KŪČIUKAI
Ingridientai:
- Kvietiniai miltai, tešlai, 650 gramų
- Kvietiniai miltai, kočiojimui, 100 gramų
- Cukrus, 10 šaukštų
- Sviestas, 80 gramų
- Aguonos, 5 šaukštai
- Mielės, 40 gramų
- Druska, truputį
- Vanduo, 200 mililitrų
Gaminimas:
Į pašildytą vandenį dėti mieles, sviestą, druską ir cukrų. Ištrinti iki vientisos masės, suberti miltus, aguonas ir išminkyti tešlą. Palikti, kad pakiltų. Tada perminkyti ir vėl palikti pakilti. Taip daryti 3 kartus. Iškočioti tešlą maždaug 1 cm storio, pjaustyti irgi maždaug 1 cm pločio gabaliukais (gal kiek mažesniais, nes jie orkaitėje dar pučiasi) ir dėti ant miltais pabarstytos skardos, kepti 170 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15 minučių. Patarčiau kepant vis su medine mentele pavartyti, kad gražiai pagelstų.
IMBIERINIAI SAUSAINIAI
Ingridientai:
- 1 pakelio sviesto (200 g.)
- 2 kiaušinių
- 100 gramų rudojo cukraus
- 80 gramų baltojo cukraus
- 400 gramų kvietinių miltų
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 1 citrinos žievelės
- Žiupsnio vanilinio cukraus
- 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 2 valgomųjų šaukštų cinamono
- 1/2 valgomojo šaukšto malto kardamono
- 1/2 valgomojo šaukšto malto muskato
- 2 valgomųjų šaukštų malto imbiero (taip pat galima įdėti 2cm tarkuotos imbiero šaknies)
Gaminimas:
Sviestą iš šaldytuvo ištraukite iš anksto – jis turi būti kambario temperatūros ir minkštas, kai pradėsite gaminti. Į vieną dubenį sumuškite kiaušinius, supilkite abiejų rūšių cukrų, vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite. Tada sudėkite visus prieskonius ir, dar sykį gerai permaišę ruošiamą tešlą, įmaišykite į ją sviestą.
Į miltus sudėkite kepimo miltelius ir permaišę viską po truputį pilkite į minkomą tešlą. Greičiausiai pajusite, kada tešla bus tinkama sausainiams: ji turėtų nebelipti prie rankų, bet nebūti per kieta, tąsi. Paruoštą tešlą apsukite maistine plėvele ar padėkite į šaldytuvą taip, kad ši neturėtų galimybės džiūti.
Valandą palaikę tešlą šaldytuve, galite imtis sausainių kepimo. Ištraukę iš šaldytuvo tešlą, rankose reikiamą jos kiekį sušildykite ir iškočiokite. Lakšto storis turėtų būti iki 0.5 cm – ne per plonas, kad galėtumėte paimti sausainį nuo stalo, ir ne per storas.
Sausainius galite gaminti naudodami specialias formeles arba kepti juos apvalius, išspausdami su stikline. Taip pat galite peiliu pjaustyti juosteles ir kepti tokius sausainius – viskas priklauso nuo jūsų fantazijos.
Sausainių skardą kepkite 180 laipsnių temperatūroje maždaug 15 minučių, arba iki kol gražiai paruduos.
Jei norite, tokius sausainius galite puošti glajumi.
4 komentarai:
Nu blyn, ožką, kai aš siūliau pakeist blogo išvaizdą, nesutikai :x
Nesakiau,kad nekeisiu. Sakiau,kad neturiu laiko.
Taip noriu išsikepti imbierinių, bet mano miestely tokio dalyko kaip muskatas bei kardamonas nėra :(
Hm..Galima kepti ir be jų :)
Arba tinka prieskonių mišinys sausainiams :)
Rašyti komentarą