2010 m. rugpjūčio 8 d., sekmadienis

Siuvimo pamokėlė nr:1

Buvau žadėjusi,kad pradėsiu jus mokyti siūti.Taigi,taip ir padarysime :)
Pradžioje duosiu jums pradžiamokslį ir keletą pavyzdžių,vėliau pereisime tie DIY idėjų bei tikrų drabužių siuvimo,aksesuarų gaminimo.Gero darbo,merginos!
Pradžiamokslis.
Norint savarankiškai pasiūti kokį nors siuvinį, pirmiausiai reikia mokėti meistriškai naudotis siuvamąja mašina.
Iš pradžių reikia išmokti siūti be siūlių, galima siūti ant popieriaus. Pirmiausiai išmokstama siūti tiesiai, stengiantis išlaikyti lygius atstumus pagal iš anksto nužymėtą sudėtingesnį raštą ir tik po to bandoma siūti su įvertu siūlu. Siuvant kojine siuvamąja mašina, reikia tolygiai spaudyti pedalą, o elektrine – pedalo spaudimo jėgą derinti su apsisukimų greičiu.


Labai svarbu tinkama kūno laikysena: reikia sėdėti tiesiai, neįtemtai, nes taip ilgai nepavargstama. Audinys truputį prilaikomas abiem rankomis, bet stipriau kairiąja.


Veriant siūlą, adatą reikia pakelti kuo aukščiau. Tokioje padėtyje (pakėlus adatą) įdedama šaudyklė su rite. Siūlas iš šaudyklės ištraukiamas, pasukant dešine ranka skriemulį, vadinasi, nuleidžiant ir vėl pakeliant adatą su siūlu. Keliant adatą į viršų, reikia patraukti viršutinį siūlą ir ištraukti kilpele išsikėlusį apatinį siūlą.


Dygsnio gražumas priklauso nuo audiniui tinkamai parinktos adatos ir siūlų storumo. Dygsnio ilgį reguliuoja specialus mašinos įtaisas.
Siuvamąją mašiną reikia nuolat valyti ir tepti. Pirmi dygsniai gali ištepti siuvinį, todėl iš pradžių pabandoma siūti ant audinio skiautelės.

Nedidelius mašinos gedimus galima pačiai pataisyti. Svarbiausia nustatyti gedimo priežastį.


Mašina praleidžia dygsnius – vadinasi, blogai įdėta adata arba netvarkingai ant šaudyklės ritės užvyniotas siūlas. Tai gali priklausyti ir nuo audinio rūšies, nes kai kurioms mašinoms “nepatinka“ sintetiniai ir šilkiniai audiniai. Siūlę galima pataisyti po ja padėjus plono popieriaus arba kalkės juosteles.


Trūkinėja viršutinis siūlas – vadinasi, jis adatai per storas;
reikia keisti siūlą arba adatą;
blogai įverti siūlai;
blogai įdėta adata;
pernelyg stipriai įtemptas siūlas;


Adata lūžta – tai rodo, kad:
tempiant siuvamą audinį, adata išlinksta ir atsitrenkia į mechanizmą su šaudykle – nereikia traukti audinio iš po kojelės;
blogai įdėta šaudyklės ritė arba pati šaudyklė, todėl adata daužosi į šaudyklę ir lūžta – reikia patikrinti, ar gerai įdėta šaudyklė;
adata truputį sulinkusi ir daužosi į mechanizmą su šaudykle.


Pernelyg didelės dygsnio kilpos gerojoje arba išvirkščiojoje pusėje rodo, kad viršutinis siūlas per daug laisvas arba per daug įtemptas, vadinasi, reikia sutvarkyti viršutinio siūlo įtempimą taip, kad jis susitiktų su šaudyklės siūlu susiuvamų audinių sluoksnių viduryje.


Jeigu adata audinyje sutraukia siūlus, vadinasi: nulūžęs arba atbukęs adatos galiukas, arba pernelyg stora adata plonai medžiagai.

Mašininis dygsnis traukia siūles, reiškia: kad per daug įtemptas viršutinis arba šaudyklės siūlas, reikia atpalaiduoti siūlus.

Siuvimo reikmenys.

Siuvant namuose, reikia turėti adatų, dygsniaratį, žirkles, antpirščių, centimetrinę liniuotę, smeigtukų.
Adatos turi atitikti audinio storumą, taip pat ir siūlų numerį.

Dygsniaratis naudojamas iškarpos kontūrams perkelti ant audinio, taip pat linijoms perkelti iš vienos pusės į kitą. Audinys paprastai kerpamas vidutinio didumo žirklėmis. Antpirštis parenkamas pagal didįjį piršta. Centimetrine juostele matuojama figūra, ji naudojama kerpant audinį. Smeigtukų reikia primatuojant siuvinį, kartais smeigtukais prismaigstomos iškarpos detalės ir audinys.

Nesakykite,kad buvo nuobodu ;DD.Pati tai žinau,tačiau tai vertinga informacija :)

6 komentarai:

Dolčė [Neringuciukaz] rašė...

aisku vertinga informacija xD

Gintarė rašė...

Iki vidurio paskaičiau ir atsibodo :D
Be to neturiu siuvimo mašinos :D

Prada (geltona11) rašė...

Šiek tiek nuobodoka,bet tikiu,kad naudinga :DDDD
bet manau,kad toliau bus įdomiau,kai mokysi siūti ;p

Unknown rašė...

Kaip pradedančiam, man patiko. Konkrečiai pateiktas pagrindas apie mašiną ir siuvimą.

Unknown rašė...

Tikrai naudinga ir konkretu

Unknown rašė...

Informacija naudinga😊