2011 m. spalio 22 d., šeštadienis

Šunys 2

Šunys 2
Sveiki dar kartelį. Iš skaitytojos prašymo parašau dar vieną pranešimą apie šunis. Na kaip ir visada nelaukdama pradėsiu :)

Čiau čiau
Čiau čiau - seniausias špicų šeimos atstovas. Ši veislė gyvuoja jau daugiau nei du tūkstanmečiai. Šiuo metu egzistuoja dviejų rūšių čiau čiau. Pirmasis - grynaveislis, išaugintas senovės vienuolynuose. Antrasis - labiau panašus į špicą, turi dėmėtą liežuvį. Pirmi čiau čiau į Europą papuolė 1780 metais, tačiau pora nesusilaukė palikuonių. 1894 metais ši veislė buvo įrašyta į Kennel Club knygą " čiau čiau " pavadinimu. Na ir 1901 metais ši veislė buvo oficialiai pipažinta JAV.
Išvaizda

Čiau čiau - stiprus, tvirtas, poliarinio tipo šuo. Mėlynai juodas liežuvis, niūrus žvilgsnis ir "išpūsta" eisena, yra išskirtiniai veislės bruožai.
Uodega - išaugusi aukštai, užriesta virš nugaros, tvirtai prigludus. Galva - Kaukolė plati ir plokščia. Žiūrint iš šono snukio ir kaukolės linijos yra beveik lygiagrečios. Šuo atrodo susiraukęs, dėl virš antakių kabančių odos raukšlių. Akys tamsiai rudos, gilios, plačiai ir įstrižai išdėstytos, migdolo formos, vidutinio dydžio. Nosis didelė, plati, juoda. Lūpų kraštai juodi. Ideali juodos spalvos gerklė. Kailis - yra du tipai - trumpapklaukis ir irgaplaukis. Abu su aiškia pavilne.

Mopsas
Tikslių duomenų iš kur kilęs mopsas nėra. XVI a. mopsai jau egzistavo kaip atskira šunų veislė. Jie greitai tapo populiarūs, ypač juos pamilo aukštuomenės ponios.

Nuo XVIII a. iki XIX a. vidurio mopsai buvo labai paplitę. Savo šlovės laikotarpiu jie dažnai buvo dailininkų ir skulptorių objektu. Vėliau mopso populiarumas išblėso. Šios veislės šunys tapo retai sutinkami. Tinkamai auginamas mopsas - žavingas kambarinis šuo, meilus ir mylintis. Jis visada pasirengęs žaisti. Mopsas - miesto šuo, tačiau jis nepasiruošęs ilgiems pasivaikščiojimams per didelį šaltį ar karštį.

Išvaizda
Stiprus, tvirtai sudėtas šuo. Jo aukštis ties katera - ne daugiau kaip 32 sm, svoris 5 - 9 kg. Galva - apskrita didelė, bet ne obuolio formos, raukšlės ant kaktos. Snukis trumpas, kvadratinis. Akys tamsios, labai didelės, apvalios ir iššokusios. Ausys mažos, plonos ir minkštos, kaip juodas aksomas. Sukandimas šiek tiek atsikišęs. Sukandus, dantys ir liežuvis nėra matomi. Uodega stipri, gali būti du kartos susukta. O kailis trumpas ir storas, minkštas ir blizgus.



Vokiečių aviganis

Pirmojo pasaulinio karo metu vokiečių aviganis pademonstravo puikias savybes : perspėdavo apie dujų atakas, ėjo į sargybą, padėdavo išnešti sužeistuosius iš mūšio lauko. Vokiečių aviganiai - vieni iš narsiausių ir protingiausių šunų. Šie šunys daugiau nei šimtą metų tarnauja žmogui : padeda kasdieniame darbe, dalinasi gyvenimo džiaugsmais ir yra pilnateisiais šeimos nariais, su kuriais malonu praleisti laisvalaikį. Vokiečių aviganis - atsidavęs, puikus tarnybinis šuo, pripažintas favoritas įvairių rungčių varžybose, ištikimas, labai protingas, budrus, niekada nepaliks šeimininko bėdoje, visą savo gyvenimą pašventęs darbui. Vokiečių aviganis - vienas populiariausiu šunų pasaulyje.

Išvaizda

Neaukštas, storomis kojomis, tvirtai sudėtas, galingais raumenimis. Dėl stuburo, kuris šiek tiek nuolaidus ir puikiu kampu išreikštomis užpakalinėmis galūnėmis, šuo labai efektyviai juda. Kailį šukuoti užtenka kartą per savaitę.

Spanielis
Neabejotina, jog spanieliai - vieni žinomiausių ir seniausių šunų veislių pasaulyje, o anglu koker spanieliai - labiausiai paplitusi spanielių veislė. Nors anglams labai patiko šie šunys, tačiau dėl konservatyvumo ir neblėstančios meilės karališkiesiems šunims, šie nepajėgė užkariauti britų širdžių. Anglų koker spanieliai ypatingai išpopuliarėjo tik karalienės Elžbietos laikais.
Išvaizda

Mažiuko anglų koker spanielio šuniuko viršugalvis yra gana kupoliškas, kuris šuniui augant suplokštėja. Kvadratiškas snukis su ryškiomis rudomis akimis, pasižyminčiomis protingu, linksmu ir meiliu žvilgsniu yra ypač mielas.Šis šuo turi labai ilgas nulėpusias ausis, kurias ėdant kartais sumerkia į dubenį. Liemuo tvirtas, juosmuo trumpas, nugaros linija tiesi, nuožulnesnė link uodegos.Anglų koker spanieliai pasižymi kailio spalvų įvairove. Kailio spalva gali būti juoda, ruda, kaštoninė, juoda su balta, ruda su balta, gali pasižymėti netgi trijų spalvų palete ant vieno šuns kailio.



Na štai ir viskas. Manau,kad patiko.. Na ir dar kartelį paklausiu. :)


Ar norite,kad parašysiu panašų straipsnį apie kates?




Kuo remiausi,kad parašyčiau šį straipsnį :



  • Google vaizdais.


  • Šunų veislių tinklapiu.


  • Šunų išvaizdos ir pomegių ar kaip kitaip pasakyti tinklapiu.


    Na tai tiek.

2 komentarai:

Aigustė rašė...

Mano nuomone,galėjai šiek tiek palaukti.Nebūtina rašyti 2 vienodus straipsnius iš eilės. :)

Gabija. :pp rašė...

Gerai, kitą kartą žinosiu. :))