2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Kaip ekologiškai ir natūraliai nudažyti margučius ?

Velykos jau ne už kalnų, tad puikus metas pradėti joms ruoštis ! Šiandien noriu jums papasakoti apie natūralius bei ekologiškus margučių dažymo būdus.
Manau, tikrai dauguma žmonių margučius dažo su paprastais, nė lito nekainuojančiais sintetiniais dažais. Na taip - pigu, efektyvu, paprasta, greita, ryšku. Tačiau tokių margučių gydytojai pataria nevalgyti, nes visos sintetinės ir netgi nuodingos medžiagos lengvai pereina per lukštą.
Taigi, jeigu norite sveikų ir nenuodingų kiaušinių, jums reikės juos nudažyti natūraliai. Tai ne tik nekenks tavo sveikatai, bet ir neterš aplinkos, o tai išties labai naudinga !

Žalias margutis
Jeigu norite, kad jūsų Velykų stalą puoštų pavasariškai lyg Velykų žolė žali margučiai, pabandykite kiaušinius išvirti su špinatais.

Auksinis margutis
Į karštą vandenį įberkite 2-3 šaukštus geltonojo imbiero miltelių arba ciberžolės, užvirkite, kad spalva būtų intensyvesnė.

Levandinis margutis
Užmerkite kiaušinius raudonųjų vynuogių sultyse ir grožėkitės levandiniais margučiais.

Rožinis margutis
Išvirtus kiaušinius pamerkite į spanguolių arba raudonųjų burokėlių sultis.

Tamsiai rudas margutis
Tikriausiai pagalvojote, jog pradėsiu kalbėti apie svogūnų lukštus. Visai ne ! Taip gausite tik šiek tiek tamstelėjusį margutį. Kiaušiniai įgaus tamsiai rudą atspalvį, palaikius kavos ar arbatos nuovire.

Mėlynas margutis
Smulkiai supjaustykite dvi raudonųjų kopūstų galvas, įpilkite 500ml vandens ir 6 šaukštus baltojo acto. Šiame skystyje per naktį pamirkyti kiaušiniai įgaus tamsiai mėlyną atspalvį.

Juodas margutis
Ąžuolo žievę reikia užpilti šaltu virintu vandeniu ir laikyti tris paras, į vandenį įmetus surūdijusios geležies. Tada viską perkošti ir į gautą skystį įmerkti kiaušinius.

Raudonas margutis
Šiai spalvai išgauti reikia 4 pilnų stiklinių gerai suspaustų mėlynųjų svogūnų lukštų. Juos tereikia sumesti į puodą ir virti nuo 30 minučių iki valandos - žiūrint, kokio intensyvumo spalvą norite išgauti.

Tiek apie natūralų kiaušinių dažymą. Kokias spalvas bandysite išgauti, o gal jau išgavote ?

5 komentarai:

Aigustė rašė...

Pamiršai paminėti,kad į visus šiuos dažus reikia įpilti acto,kad spalva įsigertų į lukštą,nes kitaip kiaušiniai nenusidažys :)

(: Margė :) rašė...

Aš labai tingiu terliotis su tais margučiais :D Bet straipsnis buvo puikus, viską persaičiau su malonumu.

Pastebėjau, kad tu, As_tik_Flora, čia vienintelė aktyvi rašytoja. Kodėl kitos tokios tinginės? Manau įkūrėjai reikėtų visas šalinti, išskyrus As_tik_Flora, ir ieškoti kažkokių naujų, kad ir nepatyrusių visai.
Nes pavyzdžiui, net nežinau kas šio blogo administratorė, nes rašo vien tik As_tik_Flora! Ji čia didžiausia šaunuolė, kad bent ji neapleidžia blogo...

Aigustė rašė...

Eh,nebeturiu jau jėgų aš čia rašyti. Bent jau kol kas.
Reikia geros komandos,tačiau vos tik ką nors priėmi - parašo prisistatymą,ir daugiau nebesirodo. Atsibodo.

Vikiūks*) rašė...

Geras, reiks pabandyt ;}

Gabremo rašė...

Liux, pravers tikrai tikrai :D