2011 m. rugpjūčio 23 d., antradienis

Kaip lavinti atmintį?

 Sveiki dar kartą. Katik internete radau kaip galima lavinti atmintį. Juk visi norime greičiau išmokti kokį eilėraštį ar užsienio kalbos žodžius. Turiu vieną klasioką kuris kelis kartus paskaito apie 30 anglų žodžių ir juos jau moka atmintinai. Sunku patikėti, bet taip jau yra. Aš jam labai pavydžiu, nes pati prie jų sėdžiu apie valandą kol atsimenu, bet nuėjusi į mokyklą kelis žodžius pamirštu tat tenka mokytis per pertraukas. Keli patarimai kaip galima lavinti atmintį:
1.Atmintį galima lavinti sprendžiant kryžiažodžius, žaidžiant įvairius žaidimus, reikalaujančius susikaupimo, taip pat užsiimant intelektualia veikla ar net dainuojant. 
2.Atminčiai lavinti naudinga ir mankšta, nes ji padidina žmogaus aktyvumą ir pagerina kraujotaką – smegenų taip pat.
3.Atmintį galima treniruoti. Pirmiausia atsikratykite užrašų knygučių, kalkuliatorių ir priminimų. Įpratinkite smegenis daugiau dirbti ir galvoti. 
4.Atlikite atminties lavinimo pratimus. Pvz., kovos mokyklose mokoma važiuojant troleibusu ir gatvėje įsiminti kuo daugiau žmonių, o grįžus vakare pabandyti atsiminti, kaip jie atrodė, kokiais rūbais buvo apsirengę. 
Turbūt visiems įdomu kodėl mes dažnai pamirštame kašką padaryti tat apie tai:
Pirmiausia reikia pabrėžti, kad atminties įrašomoji galia (informacijos įrašas atmintyje) silpnėja, jei trūksta pastiprinimo (pastiprinimas yra informacijos kartojimas, kuris įtvirtina atminties įrašą)
Užmiršimui gali turėti įtakos ir senų įspūdžių arba žinių susikirtimas su naujomis.
Kartais atsiminimai užsikerta: žinome, kad ieškoma informacija yra kažkur galvoje, tačiau niekaip jos neatsimename. Jei susimąstytumėme, kodėl viena ar kita mintis dingsta iš atminties, galėtumėme geriau kovoti su užmaršumu. Neįvertinę "priešininko" suteikiame jam nemažą pranašumą. Visai kitaip atsitiktų, jei mėginsim gintis jo ydų. Užmaršumas retai kada būna beprasmis: "Tas žmogus man primena kažką, kas mane nuskriaudė, ir matote - būtent su juo nueiti į susitikimą aš pamiršau". Tokios išvados yra psichoanalizės pagrindas.
Tik retais atvejais užmirštame todėl kad tokios informacijos galvoje visai nėra: dažniau taip atsitinka dėl nepakankamai gerai sutvarkytos ar užfiksuotos informacijos.
Atsiradus atmintyje tokiai "baltai dėmei" jokiu būdu negalime norimos informacijos atsiminti, ir bet kokios pastangos bus beprasmės.
Net ir geriausios atminties žmogui tokios "baltosios dėmės" atsiranda. Bet vis dėlto repeticijos ir kartojimas padeda geriau įsisąmoninti, kad pastatytą pjesę galima būtų vaidinti dar ir dar kartą.
Taip pat žinome, kad neišdildomą įspūdį mūsų atmintyje palieka kai kurie vaizdiniai, tam tikri žodžiai ar kvapai, susiję su stipria emocija arba šoku. Mes tai prisimenam ir visai to nenorėdami, taigi, užmaršumas gali būti ir naudingas.

Tikiuosi patiko :). Žinių sėmiausi iš interneto.Gal jūs turite būtų kaip greičiau išmokti ką nors? Pasidalykite su kitais ir parašykite komentaruose. ;)

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Visai įdomus straipsnis :)

▲Princess Pichu▼ rašė...

Šis straipsnis man pravers :))

Unknown rašė...

O siaube, neišgyvenčiau su 3 punktu :DDD

Elžbieta. rašė...

pas mane tai (y) atmintis, pasisekė.:D

Indre ♥ rašė...

Pravers. ;)