2011 m. gruodžio 25 d., sekmadienis

Kalėdų gėlė - puansetija

Sveiki. Na,ir kokios nuotaikos per šias Kalėdas?
Nusprendžiau parašyti trumpą straipsnelį apie Kalėdų gėles - puansetijas. Galbūt kažkas gavot dovanų ir nespėjot pasidomėti kaip ši gėlė auginama? Tuomet šis straipsniukas kaip tik jums!

Puansetija,dar kitaip vadinama Kalėdų gėle ar žvaigžde. Tai daugiametė gėlė. Puansetijos gana lepios gėlės. Iš jų galima formuoti gražius medelius, tik reikalingas reguliarus karpymas. Tai darant reikia būti atsargiems, kadangi šių gėlių syvai yra nuodingi ir gali labai smarkiai sudirginti odą. Tiesa, dar viena jos ypatybė, šįkart teigiama, – ne tik aplinkos papuošimas, bet ir jos valymas – puansetija tiesiog susiurbia kenksmingas chemines medžiagas. Be to, gerina nuotaiką, kraujotaką, aktyvina širdies veiklą. 

Priežiūra.

Puansetijos labai mėgsta durpes, tad pavasariop jas reikia persodinti būtent į tokį substratą. Žemė visą laiką turėtų būti drėgna (išskyrus ramybės periodu), bet perlaistyti ar permerkti nevalia. Turi būti ir geras drenažas, kad vanduo puikiai susigertų. Vis dėlto itin derlinga dirva netinka, neturėtų ji būti ir pernelyg lengva, geriausia – purios ir vandeniui laidžios durpės. Jei žemė bus pernelyg derlinga, puansetijos suvešės, tačiau mažai žydės. 

Šios gėlės mėgsta šviesą ir šilumą (išskyrus ramybės periodu), bet laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose ant palangės jų nevalia. Joms tinka rami, šilta ir šviesi vieta, kurios neužpūstų vėjai. Jei ne ramybės periodu ji negaus pakankamai šviesos ir šilumos, šakos ims svirti, pradės mesti lapus.

 Beje, gėlė nemėgsta didelių temperatūros svyravimų. Puansetijas reikia laistyti šiltu vandeniu. Taip pat pasirūpinkite, kad oras būtų drėgnas. Nors gėlė ir mėgsta drėgmę, tačiau, jei drėgmės per daug, ima pūti šaknys, krenta lapai, gėlė greitai gali žūti. 

Kita svarbi priežiūros detalė – tręšimas. Tręšti reikia pradėti nuo pavasario, nuo kovo mėnesio, o baigti – lapkričio mėnesį. 

Tai tiek. Papasakokite,galbūt turit puansetiją? Ar pavyksta pražydinti? Man - nelabai...


3 komentarai:

`G o o d G i r l ♥ Just Love Myself * rašė...

Patiko straipsnis : ) O šiaip ši gėlė man yra žiauriai graži , pagrindinis dalykas Kalėdoms ! : )

Akvilė (elle_akvilytiaa) rašė...

Labai graži gėlė. Šiaip gėles nelabai mėgstu ir dažniausiai jas sunaikinu, tačiau puansetija labai rūpinuosi ir ji auga tikrai puikiai. :)

Vikiūks*) rašė...

Nelabai supratau, kodėl ji Kalėdinė ir kas ten su jos žiedais ? :D